Salsa de Chile de Árbol

La salsa de chile de árbol es una salsa picante originaria de México, específicamente del estado de Veracruz. Se caracteriza por su intenso sabor y su nivel de picor, que puede variar dependiendo de la cantidad de chiles utilizados.
Los chiles de árbol son pequeños y delgados, de color rojo intenso. Suelen ser más picantes que otros tipos de chiles, por lo que la salsa de chile de árbol es bastante picante y puede agregar un toque de sabor a cualquier platillo.
Para preparar la salsa, los chiles de árbol se tuestan ligeramente en un comal o sartén caliente para realzar su sabor. Luego, se muelen con ajo, sal y, en algunas ocasiones, se le añade tomate o cebolla para darle un poco más de sabor. La salsa resultante tiene una consistencia líquida y se puede utilizar como condimento o como acompañante para tacos, quesadillas, carnes, huevos, entre otros platillos.
Es importante tener precaución al utilizar esta salsa, ya que su nivel de picor puede ser bastante intenso para quienes no están acostumbrados al picante. Se recomienda probarla en pequeñas cantidades y ajustar la cantidad según el gusto personal.
La salsa de chile de árbol es una deliciosa opción para aquellos amantes de los sabores fuertes y picantes. Su versatilidad y sabor característico la convierten en una opción popular en la cocina mexicana.
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Los ingredientes que necesitarás para la salsa de chile de arbol son:
- 15 chiles de arbol
- 2 tomates
- 1/2 cebolla
- 2 dientes de ajo
- 1/4 de taza de aceite de oliva
- Sal al gusto
Instrucciones:
1. Comienza por tostar los chiles de arbol en un sartén a fuego medio-alto. Esto ayudará a intensificar su sabor. Mueve constantemente los chiles para que no se quemen. Una vez que estén tostados, retíralos del fuego y déjalos enfriar.
2. Mientras tanto, pela los tomates y pícalos en trozos pequeños. Pela y pica también la cebolla y los dientes de ajo.
3. En una sartén grande, calienta el aceite de oliva a fuego medio. Agrega la cebolla y los ajos picados y cocínalos hasta que estén suaves y ligeramente dorados.
4. Añade los tomates picados a la sartén y cocínalos hasta que se hayan ablandado.
5. Retira los chiles de arbol del sartén donde los dejaste enfriar y quítales los tallos. Puedes optar por dejar las semillas si quieres una salsa más picante, o bien, quitarlas si prefieres una salsa más suave.
6. Agrega los chiles de arbol al sartén y cocina todo junto durante unos minutos más.
7. Transfiere todos los ingredientes de la sartén a una licuadora o procesador de alimentos. Agrega sal al gusto y licúa hasta obtener una salsa suave.
8. Una vez lista la salsa, puedes ajustar su consistencia y sabor según tus preferencias. Si la prefieres más líquida, puedes agregar un poco de agua. Si deseas un sabor más intenso, puedes agregar más chiles de arbol tostados.
9. Sirve la salsa de chile de arbol en un recipiente pequeño y disfrútala como acompañamiento para tacos, quesadillas o cualquier otro platillo que desees resaltar con un toque picante.
Hi, I'm Francisco! Today I am going to show you how to make a Chile de Arbol Salsa that is delicious! This Salsa can be used for when making Red Pozole, Whit Pozole Blanco, Green Pozole, Birria, Beef Fry Tacos Tostadas, Sopes, Enchiladas and many other Mexican appetizer
I recommend it, it is very tasty. Here I give you the recipe, let's go For this Chili Pods Salsa I am going to use Chile de Arbol, whole Chile de Arbol Pods I bought 2 bags of 2.25 ounces I bought 2 because there are few Pods So that it have enough
Also add, 1 Tablespoon 15 milliliters of Chicken Bouillon I will add 1 Tomato and 3 Garlics These Garlics are 2 large and 1 medium if you do not have large ones Use 4 medium Garlic Before Cooking the Arbol Chili Pods, make sure that The Arbol Chili Pods do not bring this stick
These Chiles that I bought, they already come without the stick But many times they still have it For example, if you realize In this bag They still have the stick, so you have to be careful It is not good that the sticks come out in the Salsa So I start the preparation
As you can see, here I am checking the Chiles, to be sure They do not have, No stick Just check that they don't bring it Like this one, who have it I take it off Because I don't want the Salsa to come out With the sticks of the Dried Arbol Chili Pods
If one happens, it will be very small Then there is no problem Here it is other one But it is better that it does not have any sticks I am going to wash them I am going to add Water I am going to fill up here with water More or less, until here
That covers all the Chiles and the Tomato I am going to start cooking it Here I already have the Chiles with Water What happens, when the water is added the Chiles float See them? They are floating and they have water up to here
I'm going to put them on high heat for the moment And I'm going to add the Tomato 1 Tomato just, for all the Chiles is all you need I'm going to let them it boil Already has about 5 minutes It is already starting to boil The Tomato is down here
As soon as it starts to boil, I will cover it And I will lower it to medium heat It has already started to boil Since it is boiling, I will lower it to medium heat I will cover it I will be careful not to spill
It began to smell, and tasty smells of Chile I 'll leave it about 20 minutes Until cooked through Between 20 and 30 minutes 20 minutes Chiles already are seconds Gone are the 20 minutes, still boiling I will turn it off, I'm going to turn off the fire
And I'm going to let them rest, to rest Until are not hot, to grind them Half an hour to 40 minutes more or less So that they are no longer hot I am ready with the Arbol Chili Pods They are already cold They are no longer hot
I'm going to add them to the blender There is the only Tomato what there is To this Salsa I call it The Salsa of the 100 Chiles with 1 Tomato Because there are approximately 100 Chiles Those that come between the 2 bags What I am going to do They are falling everywhere
I am going to add them here I am going to make 2 blenders Also I am going to add 1 Tablespoon Of Chicken Bouillon and the 3 Garlics I am going to add a little juice I had a few left over and right now I am going to grind them
I am going to leave it for about 1 minute 2 Minutes until they are well ground So that the seeds are well ground Now that it is ready, I am going to liquefy the rest And I am going to put it all together To this I am not going to add anything
Because it already has the Garlic and the Bouillon on it It already has it in this other I am simply going to finish grinding this It is already well ground I add everything I stir it so that the Garlic is mixed with the Bouillon
And I'm going to try it to see how it goes, I'm going to do the test This I'm not going to do like that because it's a lot I'm going to get spicy I'm just going to dip the Tortilla chip It's very tasty Spicy hot but very tasty in flavor
For you to make it! Enjoy Greetings and Blessings to All!
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